MIEKOJÄRVI – NAPAPIIRIN HELMI LÄNSI-LAPISSA

Puhdasvetinen luonnontilainen Miekojärvi on Länsi-Lapin suurin järvi. Miekojärvi on pinta-alaltaan n. 53 km². Miekojärvi on Tengeliönjoen kalatalousalueen keskusjärvi. Lempinimensä ”Napapiirin helmi” Miekojärvi on saanut siitä, että napapiiri linja kulkee järven halki. Miekojärvi kerää vetensä useista yläpuolisista järvistä ja lukuisista raakkujen suosimista jokialueista. Vedet laskeutuvat Miekojärvestä Tengeliönjoen kautta Tornionjokeen ja siitä Itämereen.

Kalastusmatkailu  on  suosittua Miekojärvellä. Suosituimpia kalastusmuotoja järvellä ovat vetouistelu ja jigikalastus. Miekojärvi tarjoaa loistavan elinympäristön monille petokaloille, joista halutuin on maailman pohjoisin luonnossa lisääntyvä kuha. Miekojärven petokalojen perusravintoa ovat selkävesiltä saatava muikku ja kuore sekä rantavesien särkikalakannat. Hienon makuiseksi  todettu Miekojärven kuha käyttää ravintonaan myös järvessä esiintyvää harvinaista järvikatkalajia, joka on myös harvalukuisen taimenenkannan suurta herkkua. Muita haluttuja vapakalaskusen saaliskohteita Miekojärvellä ovat hauki, ahven, taimen, harjus, made, säyne ja lahna. Miekojärvessä elää lähes 20 kalalajia. Miekojärvellä elää myös nykyisin maassamme erittäin harvinainen jokirapu, jota voi saada ostettua kaupallisilta kalastajilta heinä-elokuussa.

Miekojärvestä puhuttaessa ei pidä myöskään unohtaa muikun perinteistä pääkalastusmuotoa nuottausta. Nuottausta rakastavat myös vähemmän kalastukseen perehtyneet matkailijat, sillä se on erittäin näyttävä järvikalastuksen muoto. Rantanuottausta  Miekojärvellä on harjoittettu ammattimaisesti jo 1800-luvulta lähtien. Ensimmäiset kiertävät nuottakunnat Väylänvarresta ovat alueella liikkuneet jo 1500 luvulla . Nykyisin ilmastonmuutoksen johdosta vesien lämmetessä kesäaikana, on jouduttu siirtymään rannalta selkävesinuottaukseen muikun pysyessä syvillä kylmillä vesialueilla. Rantanuottaukseen siirrytään vesien kylmetessä loppusyksystä. Nuottauksen pääsaaliskaloina ovat muikku ja kuore.

Muikku on ollut kaupallisen kalastuksen pääkalalaji jo vuosisatoja, mutta nykyisin kuha on noussut muikun ohi. Muita kaupallisen kalastuksen tärkeitä  kaloja Miekojärvellä ovat  hauki, ahven, lahna, made, kuore, särki ja äyriäisistä jokirapu. Pääkalastusmuodot kaupallisessa kalastuksessa ovat rysä-, nuotta-, katiska-, merta- ,verkko- ja vapakalastus. Kaupallista kalastusta tehdään koko avovesikauden ja hyvien olosuhteiden vallitessa myös talvisin jään päältä.

Kalastuksen lisäksi Miekojärvellä on upeita luontoelämyskohteita. Vierailun arvoinen  Miekojärvellä on ehdottomasti myös  Orhinselänniemen hiekkasärkkä, joka on ainutlaatuinen luontokohde. Erälehti valitsi Orhinselänniemen Suomen kauneimmaksi  luonnonhiekkarannaksi  vuonna 2007. Luontomatkailuun upea kävelyreitti löytyy 843 ha kokoisesta Vaarasaaresta, joka on Suomen 68. suurin järvisaari Suomessa. Vaarasaaren luontopolun varrelta voit poimia marjat, sienet ja juoda puhdasta lähdevettä. Näköalareittejä löytyy Pieskänjupukalta sekä Moinavaaralta, joilta voi käydä ihailemassa koko Tengeliönjoen vesistöalueen luonnon kauneutta.

Lisätietoa Miekojärvestä Wikipediassa: https://fi.wikipedia.org/wiki/Miekoj%C3%A4rvi