• 1 made nyljettynä tai ruodotonta madefile+maksa 400g
  • 1 kg peruna (sikli tai lapin puikula paras lajike)
  • 1 porkkana,
  • 1 palsternakkaa,
  • ½ sitruunaa
  • 1 salottisipuli,
  • 4 laakerinlehteä,
  • 8 pippuria
  • 2 teelusikkaa merisuolaa
  • 3 kalaliemibondia valmista ruodotonta madefilettä käytettäessä
  • 1 tilliruukku

Laita nyljetty made (mätimoukut, maidin ja maksan voi laittaa mukaan)

kylmään veteen. Vettä sen verran, että peittyvät reilusti. Lisää veteen myös sitruunan puolikas, merisuola,

pippurit ja laakerinlehdet. Kuumenna vesi kiehuvasi, KUORI muodostunut VAAHTO pois.

Anna kiehua hiljalleen noin 15 min niin, että kala on kypsä (liha irtoaa ruodosta).

Nosta kala ja muut syötävät lautaselle ja siivilöi kalaliemi talteen erilliseen astiaan.

Puhdista kalan lihat irti ruodoista, säästä kalaliha ja ruodot kompostiin.

Mikäli käytät ruodotonta Miekojärven madefilettä niin kiehauta ensin kalaliemi 1,5l

erikseen kalaliemibondeista puolikkaan sitruunan kera ja laita pilkotut madefileet ja maksat keittoon vasta loppuvaiheessa perunoiden

kiehuessa. Lisää pilkottuihin fileisiin 1 teelusikka suolaa. Fileet kypsyvät n. 5 minuutissa.

Mikäli haluat gourmeetasoista keittoa niin paista fileet ja maksa ensin nopeasti voissa paistinpannulla ja lisää keittoon aivan loppuvaiheessa.

Kuori ja pilko perunat veneiksi.

Kuori ja pilko porkkana ja palsternakka kuutioiksi.

Pilko sipuli.

Laita kattilaan reilu nokare voita. Kuullota sipuli, porkkana, palsternakka ja perunat voissa kevyesti ja lisää valmis kalaliemi.

Perunoiden alkaessa olla puoliksi kypsiä lisää pudistetut kalanpala mukaan keittoon. Lopuksi lisää maksa, mätimoukut ja maitimoukut sekaan, jos on.

lisää kermaa 2dl

lisää nokare voita

lisää joukkoon juuri ennen tarjoilua reilusti tilliä

maista suolan riittävyys liemessä

Tarjoile ruisleivän ja mateen mädin kera.