Paistettua mantelikuorutettua haukea:
haukea filepaloina | 1 kg (saatavana valmista ruodotonta Miekojärven haukifilettä kalasatamasta) |
suolaa | |
valkopippuria | |
voita | |
oliiviöljyä | 1 dl |
kanamunaa | 2 kpl |
sitruuna | 1/2 kpl |
mantelijauhoa | 4 dl |
valkosipulia | 2 kynttä |
timjamia | 0,5 dl |
Sitruunaperunat:
Lapin puikulaa | 12 kpl |
voita | 1 rkl |
sitruunan kuorta | 1 kpl |
persilja | 1 dl |
Tee haukifileistä ruodottomia (tai osta valmiina kalastajilta) noin 2 sormen paksuisia paloja. Mausta kalat suolalla ja valkopippurilla. Riko munat syvälle lautaselle ja vatkaa hieman, jotta keltuaiset sekoittuvat valkuaiseen. Lisää hieman suolaa ja valkopippuria munaseokseen. Pyöritä maustetut kalapalat ensin kanamunassa ja sitten mantelijauhoissa. Viipaloi valkosipulinkynnet n. 1mm siivuiksi ja laita paistinpannulle. Lisää paistinpannulle muutamia timjaminoksia. Kaada pannulle oliiviöljyä ja anna sen hiukan aikaamaustua valkosipulissa ja timjamissa. Lisää ruokalusikallinen voita. Lämmitä rasva ensin täydellä teholla ja tiputa levyn lämpöä heti, kun olet laittanut haukipalat pannulle ettei mantelijauhe pala. Paista haukipalat pannulla muutama minuutti niin, että ne ovat kauniin kullanruskeita. Purista lopuksi joukkoon sitruunanmehua.
Kuori ja keitä puikkoperunat melkein kypsiksi suolavedessä. Sekoita perunoiden joukkoon voi.
Lisää joukkoon raastettu sitruunan kuori ja persilja. Tarjoile salaatin kera.