MIEKOJÄRVI – NAPAPIIRIN HELMI LÄNSI-LAPISSA

Puhdasvetinen luonnontilainen Miekojärvi on Länsi-Lapin suurin järvi. Miekojärvi on pinta-alaltaan n. 53 km². Lempinimensä ”Napapiirin helmi” Miekojärvi on saanut siitä, että napapiiri linja kulkee järven halki. Miekojärvi kerää vetensä useista yläpuolisista järvistä ja lukuisista raakkujen suosimista jokialueista. Vedet laskeutuvat Miekojärvestä Tengeliönjoen kautta Tornionjokeen ja siitä Itämereen.

Urheilukalastus on erittäin suosittua Miekojärvellä. Suosituimpia kalastusmuotoja järvellä ovat vetouistelu ja jigi–kalastus. Miekojärvi tarjoaa loistavan elinympäristön monille saaliskaloille, joista halutuin on maailman pohjoisin luonnossa lisääntyvä kuha. Miekojärven petokalojen perusravintoa ovat selkävesiltä saatava muikku ja kuore sekä rantavesien särkikalakannat. Muita haluttuja urheilukalastussaaliita Miekojärvellä ovat hauki, ahven, taimen, harjus, made, säyne ja lahna. Miekojärvessä elää lähes 20 kalalajia. Miekojärvellä elää myös nykyisin maassamme erittäin harvinainen jokirapu.

Miekojärvestä puhuttaessa ei pidä myöskään unohtaa muikun perinteistä pääkalastusmuotoa rantanuottausta. Rantanuottausta rakastavat myös vähemmän kalastukseen perehtyneet matkailijat, sillä se on erittäin näyttävä järvikalastuksen muoto. Nuottausta Miekojärvellä on harjoittettu ammattimaisesti jo 1800-luvulta lähtien. Nuottauksen pääsaaliskaloina ovat muikku, kuore ja siika.

Vierailun arvoinen  Miekojärvellä on ehdottomasti myös Orhinselänniemen hiekkasärkkä, joka on ainutlaatuinen luontokohde. Mm. Erä-lehti valitsi Orhinselänniemen Suomen kauneimmaksi luonnonhiekkarannaksi vuonna 2007. Luontomatkailuun upea kävelyreitti löytyy Vaarasaaresta. Sieltä voit poimia marjat, sienet ja juoda puhdasta lähdevettä. Näköalareittejä löytyy Pieskänjupukalta sekä Moinavaaralta, joilta voi käydä ihailemassa koko Tengeliön vesistöalueen luonnon kauneutta.

Lisätietoa Miekojärvestä Wikipediassa: https://fi.wikipedia.org/wiki/Miekoj%C3%A4rvi