nahkapäällistä kuhafilettä 4 kpl (yht n.800 g)
- valkopippuria jauhettuna
- merisuolaa
- oliiviöljyä
- voita
- timjamia muutama oksa
- 2 kpl valkosipulinkynsi
- 1/2 kpl sitruuna
- gourmet annokseen lisäksi:
- valkoviini
- parmesaanijuusto
Leikkaa nahkapäälliset (=suomustetut) kuhafileet ensin ruodottomiksi, mikäli et ostanut niitä valmiiksi ruodottomana. Voit käyttää myös nahattomia fileitä, mutta niistä ei tule yhtä maukas lopputulos. Suolaa ja mausta valkopippurilla fileet molemmin puolin valmiiksi huoneen lämpöön odottamaan paistamista. Valele muutama teelusikallinen valkoviiniä fileidenpäälle nahattomalle puolelle. Anna marinoitua ja lämmetä huoneenlämpöisiksi.
Laita paistinpannulle valmiiksi muutama oksa timjamia ja viipaloidut valkosipulikynnet. Kaada niiden päälle hyvää oliiviöljyä marinoitumaan muutama ruokalusikallinen kalamäärän mukaan.
Paista fileet hieman ennen tarjoilua, kun muut tarjottavat ovat valmiina. Kypsymisaika on vain muutama minuutti. Laita paistinpannun levy täydelle teholle niin, että öljy alkaa kiehua ja laita heti sen jälkeen kuhafileet pannulle nahkapuoli alaspäin. Älä jätä valkosipulinviipaleita ja timjaminoksia fileiden alle etteivät ne pala vaan siirrä ne fileiden vierelle. Laske levyn lämpöä hieman pienemmälle. Anna fileiden paistua 80 % kypsäksi. Lisää sen jälkeen pannulle voinokareita n. 8 teelusikallista. Voin sulattua öljyn sekaan ala valella fileiden yläpintaa rasvaseoksella niin, että fileet kypsyvät. Sammuta levy ja purista sitruunan mehu fileiden päälle. Valele vielä juuri ennen tarjoilua fileitä rasva/sitruunaseoksella niin saat kauniin ja maukkaan pinnan fileille. Sormisuolalla voit vielä hieman suolata fileiden pintaa…..varovaisesti. Täydennät vielä makuelämyksen tasoa, kun lisäät raastettua parmesaanijuustoa fileiden päälle ennen kuin puristat sitruunamehun. Silloin älä enää lisää sormisuolaa, koska parmesaani on suolainen juusto.
Kuhafileiden kumppaniksi käyvät salaatit, perunamuusi, risotto ja ehkä kaikkein parhaiten juurespaistos sisältäen porkkanaa, palsternakkaa, bataattia ja fenkolia. Kastikkeena sulatettuun voihin sekoitettu kerma ja puolikkaan limeen mehu raastetulla kuorella lisättynä kurkumaa hieman väriksi.