AVOVESIKALASTUS NAPAPIIRIN MIEKOJÄRVELLÄ

Lapin Villikalan tavoitteena on harjoittaa kaupallista kalastusta kestävän kalastuksen keinoilla. Pidämme huolta siitä, että kalat pääsevät kasvamaan vähintään ensimmäiseen lisääntymiskokoon  ja lisääntymään luonnonmukaisille alueille. Olemme edistämässä toimintaa, missä huolehditaan vesistöjen tilan pitämisestä elinpoisina ja kohti puhtaampaa tulevaisuutta. Tavoittaamme on tuottaa puhtaita maukkaita kalatuotteita napapiirin Miekojärveltä.

Pyyntitavat ja saaliskalat ovat seuraavat:

Rysäkalastus

Rysäkalastus aloitetaan heti jäiden lähdettyä toukokuun loppupuolella. Käytämme pääsääntöisesti 3 m ja 5 m korkeita vannerysiä.  Rysien saaliina ovat kuha, lahna, hauki, ahven, made. säynävä ja särki. Rysäkalastus on kestävää kalastusta, koska siitä on helppo päästää elävänä takaisin järveen  alamittaiset ja isot hyvin lisääntyvät kalat. Rysäkalastuksessa  Lapin Villikala tekee yhteistyötä kalastaja Ilkka Koskelan kanssa. Rysillä kalastetaan elokuun loppuun.

Nuotta

Nuottakausi aloitetaan yleensä heinäkuun puolivälissä muikkujen parveutuessa  syvänteiden päällä ja se jatkuu aina lokakuulle jäiden tuloon saakka rantanuottauksella. Nuotalla pyydetään muikkua ja kuoretta.  Muikun mätiä kerätään syys-lokakuussa.  Miekojärvellä nuottakalastuksen perinteet alkavat jo 1500 luvulta. Lapin Villikalalla on yhteinen nuottakunta kalastaja Ilkka Koskelan kanssa.

Verkkokalastus

Verkkokalastusta harjoitetaan kylmien vesien aikaan toukokuusta  kesäkuun   alkupuolelle ja elokuun lopulta eteenpäin vesien viilentyessä jäiden tuloon saakka. Verkkokalastuksessa käytämme  55 mm havasta, jotta kalastus tapahtuu kestävällä tavalla.  Verkon havaskoko suojaa niin, että siihen sotkeutuu mahdollisimman vähän alamittaista kuhaa. Verkkokalastuksen saaliskohteena ovat kuha, hauki, lahna ja made.

Katiskat

Katiskakalastus alkaa heti ensimmäisten vesien avautuessa toukokuussa. Katiskoilla kalastaminen on kestävää, koska siitä voidaan palauttaa elävänä takaisin veteen ruokatuotantoon käyttämättömät alamittaiset kalat. Katiskoita käytetään ahvenen ja särjen pyyntiin.  Loppusyksystä katiskalla pyydetään myös madetta, joka menee muikkujen kutuajan perässä matalille vesille herkuttelemaan.

Uistelukalastus

Uistelukausi keskittyy pääsääntöisesti lämpimän veden aikaan kesä-elokuulle. Saaliskaloina ovat kuha, hauki, ja ahven.

Jigikalastus

Jigikalastusta voidaan harjoittaa koko avovesikauden.  Jigikalastuksessa noudatetaan kestävää kalastusta ja vältetään kalastamista kuhan lisääntymisalueilla kutuaikana. Saaliskaloina ovat ahven, kuha, ja hauki.

Rapumerrat

Ravustuskausi alkaa 21.7. ja jatkuu syyskuun alkupuolelle siihen saakka , kun kysyntää riittää.  Saaliina on Miekojärven jokirapu. Pyyntivälineinä käytetään erilaisia rapumertoja.